Stemningsbillede fra DTU RoboCup 2019 (Foto: Joachim Rode)

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen præger årets DTU RoboCup

onsdag 05 aug 20

Kontakt

Ole Ravn
Professor, Gruppeleder, Studielinjekoordinator
DTU Elektro
45 25 35 60

Fakta

Kvalifikationen til DTU RoboCup finder sted onsdag den 12. august kl. 13. Det sker i DTU’s bibliotek, Anker Engelundsvej 101.

Finalen afholdes torsdag den 13. august kl. 10 samme sted. 

Banen til DTU RoboCup er opstillet fra tirsdag den 4. august, så deltagerne har mulighed for at gennemkøre den inden konkurrencen. 

Livestream

Kvalifikation onsdag 12.8, kl. 12-16

Produceret live stream med flere kameraer: Link

Live 360:
https://youtu.be/adjYkgFfLvU

Finale torsdag 13.8, kl. 10-13

Produceret live stream med flere kameraer: Link

Live 360:
https://youtu.be/BYMff-Pkg50
DTU RoboCup byder på en ny forhindring, der omfatter den vekselvirkning mellem magneter og elektricitet, som Ørsted opdagede. Derudover skal de deltagende robotter klare 9 andre forhindringer på konkurrencebanen.

200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen præger naturligvis dette års DTU RoboCup. Der er således tilføjet en Ørsted-forhindring til den bane, robotterne skal gennemkøre. Ved den nye forhindring skal robotterne samle en magnetisk bold op, som de efterfølgende skal skyde gennem et rør med størst mulig kraft. Undervejs på turen gennem røret passerer den magnetiske bold to elektromagneter i form af elektriske ledninger. Jo hurtigere der induceres strøm i de to elektromagnetiske spoler, jo flere point får robotterne. 

”Elektromagnetismen udgør grundlaget for robotternes elektromotorer, og det har derfor været helt naturligt for os at inddrage en Ørsted-forhindring i dette års udgave af DTU RoboCup. Den nye forhindring afspejler i princippet den samme funktion, som du kender fra dine magnet cykellygter,” siger professor Ole Ravn, DTU Elektro.

Ole Ravn vurderer, at den nye forhindring hører til blandt de sværeste på banen, da den både kræver en høj præcision og god manøvrering af robotten.

DTU RoboCup har været afholdt i mere end 20 år for at sætte fokus på robotters udvikling.

Selvkørende robotter
Deltagerne har på forhånd programmeret robotterne, så de på egen hånd kan køre gennem banen og løse de i alt ti udfordringer, der bl.a. består af at køre gennem en tunnel, over en vippe, få en golfbold i hul og tage en hurtig tur på ’racerbanen’.

”Deltagerne må ikke røre deres robot undervejs, men får point for alle de forhindringer, robotten passerer fejlfrit,” siger Ole Ravn.

Live stream i 360 grader
I år er det på grund af corona-situationen ikke muligt at være tilskuer til DTU RoboCup. I stedet kan man følge konkurrencen på livestream, hvor der som noget nyt bliver mulighed for at se med i 360 grader, når robotterne bevæger sig rundt på banen. 

Det er stadig muligt at tilmelde sig årets udgave af DTU RoboCup. Se mere på DTU RoboCups hjemmeside.