Tre ud af fire DTU Diplom projekter præmieret ved Grøn Dyst

onsdag 20 aug 14
|
af Nina Flindt Temte

For første gang deltog studerende fra DTU Diplom i den tilbagevendende studenterkonference Grøn Dyst, som blev afviklet på DTU fredag den 27. juni. Og det blev til en ganske overbevisende entré for DTU Diplom, da tre ud af de fire tilmeldte projekter blev præmieret.

Fire projekter repræsenterede DTU Diplom, da dørene blev slået op til Grøn Dyst anno 2014. Og på hver sin måde gav projekterne et indblik i, hvordan dygtige studerende på DTU Diplom på én gang arbejder med innovation og bæredygtighed.

Nudging og energibesparelser
Udover selve projektets kvalitet blev deltagerne også vurderet på deres evne til at præsentere og formidle projektet, dels på en stand, og dels ved en såkaldt pitch over for et bredt sammensat dommerpanel.  Og det gik så godt for Bekim Maksuti og Morten T. Egholm, at de med deres projekt ’Visual Nudging Behaviour’ løb af med en flot sejr i deres kategori Bachelor Course Concept.

’Jeg ankom lidt senere til Lyngby, da jeg lige skulle til afslutning på mit studie om formiddagen. Jeg vidste ikke hvordan vores pitch var gået, men blev enormt overrasket over hvor meget de andre havde gjort ud af deres stande. I det hele taget var det meget lærerigt for os at skulle sælge vores projekt over for en masse fagligt kompetente personer', forklarer Bekim Maksuti om sin oplevelse.

Selve projektet ’Visual Nudging Behaviour’ går i den korte version ud på at spare energi ved, gennem en visuel påmindelse, at minde brugerne om at ændre adfærd. Det konkrete afsæt for projektet var en undersøgelse på DTU Ballerup Campus, som viste, at op til 50 procent af energiforbruget til belysning var spild. Derfor konstruerede den lille projektgruppe en lampe, som ved hjælp af bevægelsessensorer minder brugerne om at slukke lyset efter sig.

’Vi fik lavet en prototype af lampen i bæredygtige materialer, og i de lokaler, hvor vi installerede lampen, faldt spildprocenten fra 50 procent til 25 procent. Hele grundtanken er via nudging at skabe en adfærdsændring', forklarer Bekim.

Flotte præstationer
Udover projektet ’Visual Nudging Behaviour’, som altså løb af med sejren i sin kategori, og dermed udløste 15.000 kr., kom to andre projekter på podiet. 

"I det hele taget var det meget lærerigt for os at skulle sælge vores projekt over for en masse fagligt kompetente personer"
Bekim Maksuti

Projektet Energi Fingerprint, som Morten T. Egholm stod bag, løb af med en flot andenplads i kategorien Bachelor Course Idea. I sit projekt arbejdede han med løbende at visualisere energiforbruget i private hjem, så forbrugerne kan træffe oplyste valg omkring deres energiforbrug. Med andenpladsen fulgte en check på 10.000 kr.

I projektet The Sustainable Classroom, som deltog i kategorien Bachelor Course Idea, arbejdede Djafar Palasz og Nicolai Lorentzen med løsninger til at forbedre bæredygtighed og indeklima i klasselokaler. Dette projekt vandt en tredjeplads og 5.000 kr.

Dommerpanelerne var bredt sammensat, og udover forskellige professorer og medarbejdere fra DTU, deltog repræsentanter fra virksomheder som Novozymes, Grontmil, IBM, Insero og Haldor Topsøe.

125 studenterprojekter

I Grøn Dyst 2014 deltog i alt 275 studerende og 125 projekter, fordelt på i alt 8 kategorier.  De fire hovedkategorier var Bachelor Level Course/Project, Bachelor Final Assignment, Master Level Course/Project og Master Thesis. For hver af de fire hovedkategorier var der underkategorierne Idea og Concept.

Det var tredje gang, at konkurrencen blev afviklet, og der vil med meget stor sandsynlighed også blive afholdt Grøn Dyst 2015.

Konkurrencen henvender sig til studerende på både bachelor- og kandidatuddannelser på DTU, og formålet er at sætte fokus på bæredygtighed, miljø og klimateknologi på alle DTU's uddannelsesretninger.

Læs mere om Grøn Dyst på http://www.groendyst.dtu.dk

Next step
DTU Diplom afholder i dagene den 28. og den 29. august en intensiv to-dages workshop under overskriften GRØN Dyst Next step. Her kan man få professionel bistand til at komme videre med sit projekt og måske få realiseret sin drøm.

Deltagerne får personlig coaching om fx hvordan man konverterer sin ide eller koncept til et reelt produkt. Deltagerne får også viden om patentering og hører om, hvordan man kan bruge patentsøgninger som afsæt til udvikling af projekter.

Workshoppen arrangeres af Venture Cup og DTU Diplom og foregår på DTU Ballerup Campus og i DTU Diploms prototypeværksteder. Venture Cups mentorer vil sammen med dygtige undervisere og studerende fra DTU Diplom guide deltagerne til en god start på 'fremtidens adventure', som der står i invitationen.

For at deltage i workshoppen, som i øvrigt er gratis, skal man have deltaget i GRØN DYST Studenterkonferencen eller have et projekt/ide, som understøtter bæredygtighed.

Læs mere om GRØN Dyst next step