Foto: ATLAS MARIDAN

Lille undervandsdrone skal hjælpe fiskere

onsdag 10 apr 19

Kontakt

Lars Valdemar Mogensen
Afdelingsleder
ATLAS MARIDAN
45 76 40 50
lvm@atlasmaridan.com

Fakta

ATLAS MARIDAN er en del af den globale Thyssen-Krupp koncern med hovedsæde i Tyskland.
Ung forsker bidrager til udviklingen af et lille nyt autonomt undervandsfartøj, der skal hjælpe fiskere med at identificere stimer af fisk.

Virksomheden ATLAS MARIDAN i Rungsted udvikler autonome undervandsfartøjer. De fleste af fartøjerne er store og bruges til at undersøge havbunden minutiøst for sten og den øvrige overflade før anlæg af eksempelvis kabler til transmission af energi fra havvindmølleparker til land. De bruges også til at identificere, om der ligger søminer på havbunden. Det er store fartøjer, der måler 4-5 meter i længden og vejer flere ton.

I øjeblikket arbejder virksomheden på at udvikle et nyt produkt, som i første omgang særligt har fiskere som målgruppe. Det er en undervandsdrone, der er så lille, at den nemt kan bæres af en enkelt person. Udviklingen af teknologien i dronen sker med hjælp fra Jesper Haahr Christensen, der er ansat som erhvervs-ph.d. i et samarbejde mellem DTU Elektro og ATLAS MARIDAN.

”Tanken er, at man fra fiskerbåden kan kaste dronen i havet. Den vil selv kunne finde vej til stimer af fisk i nærheden af båden og afgøre, hvilken slags fisk, det drejer sig om, antallet af fisk og deres størrelse. Med den viden kan fiskeren, der måske er ude efter sild, vurdere, om det er fornuftigt at fiske, eller om han risikerer en for stor bifangst af andre fisk, eller at sildene er for små,” siger Jesper Haahr Christensen.

Kunstig intelligens
Dronen gør brug af noget af det samme tekniske udstyr, som kendes fra selvkørende biler. Den er forsynet med både kamera og sonar, der gør det muligt at identificere, hvor i havet en fiskestime er, og genkende, om det er sild eller makreller. 

”Vi anvender kunstig intelligens til at sikre en korrekt genkendelse af undervandsdronens observationer. Mit arbejde består i at udvikle algoritmer, der kan håndtere de store mængder data, som både kameraer og sonarer indsamler fra det øjeblik, dronen bliver kastet i vandet. De mange data skal hurtigt kunne omsættes til forståelige oplysninger og vises på displayet på en tablet, som fiskeren kan aflæse og handle ud fra,” siger Jesper Haahr Christensen.

Det er tanken, at udviklingsarbejdet med anvendelse af kunstig intelligens til at genkende og gengive objekter i havet, efterfølgende også skal anvendes på virksomhedens store undervandsfartøjer. De er udstyret med tilsvarende kameraer og sonarer til at opfange genstande på havbunden. 

”I dag er det et menneske, der sidder og kigger de mange millioner billeder igennem, når vores undervandsfartøjer minutiøst har sejlet over et område af havbunden. Det gør de eksempelvis for at registrere sten eller eventuelle miner. Fremover vil vi gerne automatisere denne opgave,” siger Lars Valdemar Mogensen, afdelingsleder i ATLAS MARIDAN.

Jesper Haahr Christensens udviklingsarbejde blev indledt allerede i hans studietid, hvor han skrev sit kandidatspeciale i samarbejde med ATLAS MARIDAN. Det arbejde fortsætter i hans 3-årige erhvervs-ph.d.-projekt, der skal gøre den nye undervandsdrone så robust og enkel at betjene, at virksomheden efterfølgende kan markedsføre den. 

Illustration: Atlas Maridan / Jesper Haahr Christensen
Illustration og fotos: ATLAS MARIDAN

Foto: ATLAS MARIDAN